Het boek ‘Portretten uit Bolivia. Levensverhalen die inspireren’

Paulien Matze, met foto's van Caroline van der Sterre

Het boek ‘Portretten uit Bolivia. Levensverhalen die inspireren’

Het boek 'Portretten uit Bolivia. Levensverhalen die inspireren' bevat twintig levensverhalen uit Bolivia. Ze zijn opgetekend door Paulien Matze die van 2005 tot 2008 voor Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland werkzaam was in La Paz. Zij was daar hoofd Bijbelvakken aan het oecumenisch theologisch opleidingsinstituut ISEAT en doceerde Nieuwe Testament. Ook ontwikkelde ze cursusmateriaal en was ze actief betrokken bij het project 'Intercultureel Bijbellezen'.

Tijdens haar verblijf werd Paulien gegrepen door de indrukwekkende levensverhalen van veel Bolivianen en door hun enorme veerkracht. Toen haar vriendin en fotograaf Caroline van der Sterre besloot om Paulien op te zoeken, ontstond het plan om een aantal mensen aan het woord te laten en hun verhalen te illustreren met foto's. Alle geïnterviewden wilden van harte dat hun verhaal naar buiten zou komen. Dit boek, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de projecten in El Alto, is daarvan het resultaat. Hieronder is alvast een impressie gegeven van de verhalen. Zie ook de recensies om een indruk te krijgen van het boek.

VéronicaVéronica (11) woont met haar ouders en broertjes en zusjes op één kamer zonder voorzieningen. Haar ouders werken zeven dagen per week en verdienen twee dollar per dag. Véronica zorgt voor het huishouden en de kinderen. Haar verhaal is gecombineerd met dat van José Ignacio.

 

 

José IgnacioJosé Ignacio (11) komt uit een rijk gezin, zijn vader is kinderarts en verdient goed. Hij heeft alles, maar toch is hij ongelukkig omdat zijn ouders gescheiden zijn en hij nooit buiten komt. Net als Véronica droomt hij ervan advocaat te worden. Beide verhalen laten zien dat kinderen in alle omstandigheden hetzelfde zijn.

 

 

Edgar Mayta

Edgar Mayta (20) is theologiestudent en (christelijk) rapper. Hij weet veel van muziek en van de jeugdsubculturen van Bolivia. Hij vertelt over zijn Methodistenkerk, over het (vaak moeizame) werk als jeugdleider en over zijn levensfilosofie.

 

 

 

Luis CaballeroLuis Caballero (27) is psycholoog en acteur. Drie jaar geleden kreeg hij kanker en werd zo ziek dat voor zijn leven werd gevreesd. Toch overwon hij deze ziekte en nu ondersteunt hij als een soort ‘clini-clown’ kinderen met kanker.

 

 

Roxana CiriloRoxana Cirilo (29) werd tijdens een feestje gedrogeerd en in bewusteloze toestand verkracht. Later bleek ze zwanger te zijn en kreeg ze haar dochter Ivet. Ze besloot om haar traumatische ervaring om te zetten in actie en geeft nu voorlichting over seksueel misbruik.

 

 

Violeta RossVioleta Ross (31) is AIDS-activiste en zelf HIV-patiënt. Haar vader is voorganger van een evangelische kerk en we krijgen te horen hoe het met de acceptatie van haar ziekte in deze conservatieve kerk ging. Violeta is internationaal representant van de AIDS-beweging in Bolivia. Zij vertelt over haar strijd om het taboe op de ziekte te doorbreken en politiek op de agenda te krijgen.

 

Carla EspósitoCarla Espósito (33) is sociologe en houdt zich intensief bezig met een onderzoek naar racisme en discriminatie in Bolivia. Als kind van gevluchte ouders voor het regime van Pinochet in Chili, heeft zij aan den lijve ondervonden wat discriminatie is. In het leven van Carla wordt bovendien een groot deel van de hedendaagse politieke geschiedenis zichtbaar.

 

Gualberto ZegarraGualberto Zegarra (36) is, samen met zijn vrouw Mónica, onbezoldigd pastoraal medewerker in een katholieke parochie in El Alto. Daarnaast werkt hij als taxichauffeur. Hij vertelt over zijn (inheemse) jeugd op het platteland van Bolivia, hoe hij als 11-jarig jongetje door zijn ouders naar de stad werd gestuurd, over de positie van de RK-kerk in Bolivia en hoe hij de begrippen ‘solidariteit’ en ‘naastenliefde’ in zijn gemeenschap gestalte geeft.

 

Florentino MontoyaFlorentino Montoya (38) is musicus, muziekleraar en gespecialiseerd in de folkloristische muziek van Bolivia. Hij vertelt over het belang van muziek in zijn leven en over zijn droom om een muzisch centrum op te richten voor kansarme kinderen in El Alto. In zijn verhaal komt met name ook de sociale problematiek van arme families tot uiting.

 

Natty CarpioNatty Carpio (39) verloor twee kinderen en vertelt wat dit verdriet in haar leven betekent. We krijgen een beeld van de problematiek van rouwenden in Bolivia. Om te ‘overleven’ borduurt Natty prachtige kaarten. Zij is bezig om een (hand)werkplaats op te richten voor alleenstaande moeders.

 

 

Petrona TitirocaPetrona Titiroca (42) werkt als huishoudster bij rijke families. Zij was al vroeg wees en leerde pas lezen en schrijven op haar dertiende. Toch is haar intelligente geest doordrenkt van vooruitgangsgeloof en emancipatie. Zij wil uit de armoede komen en slaagt erin om haar eigen huis te bouwen en een taxi voor haar man te kopen.

 

 

Victor HuancaniVictor Huancani (43) komt uit een extreem arme familie. Door allerlei vaak wonderlijke gebeurtenissen en een enorm optimisme, behaalt hij uiteindelijk twee academische titels. Nu is hij docent theologie, predikant en linguist en leidt hij een kinderproject in zijn kerk in El Alto.

 

 

Wilmer GalarzaWilmer Galarza (44) is homosexueel en vertelt wat dit in Bolivia betekent en over zijn strijd om het enorme taboe hierop te doorbreken. Wilmer werkt bij een NGO in Cochabamba die doet aan AIDS-voorlichting en -preventie. Hij maakt deel uit van de intellectuele middenklasse in Bolivia.

 

 

Nelida MamaniNelida Mamani (45) komt uit een generatie van drie vrouwen die allen ernstig mishandeld werden door hun echtgenoot. Huiselijk geweld is in Bolivia ‘gewoon’, maar Nelida weigert dit te accepteren. Ze strijdt voor gelijke rechten van man en vrouw en haar droom is predikant in de Lutherse kerk te worden.

 

 

Teresa CruzTeresa Cruz (47) raakte op haar zevende jaar door een val van de trap gehandicapt. Uit schaamte werd ze jarenlang door haar moeder en stiefvader opgesloten. Op haar dertiende wist ze te ontsnappen en leerde ze lezen en schrijven. Later kreeg zij zelf een gehandicapte zoon, maar trapte niet in de valkuil van haar ouders. Teresa werd voorvechtster voor de verbetering van gehandicapten in Bolivia.

 

Ramiro AriasRamiro Arias (53) was ingenieur, had een eigen bedrijf, een vrouw en vier kinderen. Hij verloor zijn bedrijf en zijn vrouw liet hem met de kinderen in de steek. Hij vertelt hoe hij tot geloof komt en hoe dit geloof hem door alle tegenslagen heeft geholpen. Door dit verhaal krijgen we een heldere blik op de enorme groei van de pentecostale kerken in Bolivia  en van de theologie die er bedreven wordt.

 

Ramiro BlacutRamiro Blacut (64) is hoofdtrainer van de bekendste voetbalclub in Bolivia: Bolivar. Zelf werd Ramiro in 1963 uitgeroepen tot de beste voetballer van het continent en voetbalde hij daarna bij Bayern-München met o.a. Franz Beckenbauer, Sepp Maier en Gert Müller. Zijn hart ligt echter bij zijn voetbalproject in de Yungas. Daar traint en sponsort hij kansarme jongens in de hoop hen van de drugs en drank te houden.

 

Idelfonso Choque CortesIdelfonso Choque Cortes (66) is burgemeester van zestien kleine dorpjes op het platteland bij het Titicacameer. Hij woont in de stad, maar zijn hart ligt op de ‘campo’. Hij vertelt over zijn idealen om er vooruitgang te brengen, het onderwijs te verbeteren en meer milieuwbewust te gaan boeren. Hij vertelt ook over de politieke intriges waarmee hij te maken heeft.

 

Armando ChoqueArmando Choque (75) is traumatoloog en orthopeed. Hij komt uit een rijke mijnwerkersfamilie uit Potosi en vertelt over de glorietijd van deze inmiddels vervallen stad. Ook passeren in de slachtoffers die hij op tafel krijgt, een aantal bloedige, politieke revoluties de revue. Tot slot zien we in zijn leven de verscheurdheid van een gezin dat heen en weer pendelt tussen Bolivia, Spanje en de Verenigde Staten.

 

Bertha PeñarandaBertha Peñaranda (80) werkt haar hele leven al als marktkoopvrouw. Ze heeft zes kinderen grootgebracht en toen één van haar dochters op jonge leeftijd aan kanker stierf, nam zij ook de zorg en opvoeding van diens vijf kinderen op zich. We zien een leven van opoffering en altijd werken, maar ook van doorbijten en vasthouden.

U bevindt zich hier: Home Boek Levensverhalen

stichting bolivia logo grij

  1. Voornaam(*)
    Voer aub uw voornaam in.
  2. Achternaam(*)
    Voer aub uw Achternaam in.
  3. E-mailadres(*)
    Vul uw e-mailadres in.

Nieuwsbrief inschrijving

Vul in het linker formulier uw gegevens in en u ontvangt de nieuwsbrief.

Contactgegevens

Stichting Op de Hoogte van Bolivia

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 32157642

Rabobank: NL88 RABO 0152307192