Natuur en klimaat

De natuur en het klimaat in Bolivia zijn sterk met elkaar verbonden. De hoogte en de ligging van de verschillende streken zijn erg bepalend voor de temperatuur, de neerslag en de flora en fauna. Het Andesgebergte loopt van noord naar zuid dwars door Bolivia heen. Het bestaat uit twee evenwijdig lopende ketens met daartussen het Tititicameer in het noorden van Bolivia en de hoogvlakte in het midden en zuiden van Bolivia.

In de tijd van de Inca’s en de Spanjaarden was dit gebied het dichtst bevolkt omdat het transport van noord naar zuid eenvoudig is. Je hoefde immers geen bergen te passeren. De bergketens reiken tot hoogten van boven de 6000 meter en op veel toppen ligt eeuwige sneeuw. Deze sneeuwkappen leveren drink- en irrigatiewater, onder andere voor El Alto en La Paz. Vanwege de klimaatsverandering smelten ze echter in hoog tempo. De Andes kent jaarlijks een natte en een droge tijd. In het noorden kan er in de regentijd wel 700 mm neerslag vallen, maar in het zuiden niet veel meer dan 150 mm. Ook koelt het ’s nachts vaak af tot onder het vriespunt, zeker in de droge tijd die samenvalt met de winter. Door de hoogte kan het dan bitter koud zijn, terwijl het overdag 15 graden wordt met een felle zon. Het zonlicht wordt immers maar weinig gefilterd door de atmosfeer. Het klimaat in de Andesregio is dan ook semi-aride. Dat is dus niet omdat het nooit regent, maar vanwege de langdurige droge periode en de hoogteligging.

Gewassen die in de Andes kunnen overleven zijn knolgewassen als de aardappel en granen als quinua en amaranto. Met de toepassing van irrigatie, iets dat al lang voor de Spaanse overheersing door de inheemse bevolking was ontwikkeld kunnen ook andere gewassen worden verbouwd. In Bolivia zijn tenminste vijf soorten irrigatie ontwikkeld die alle hun eigen toepassingen hebben.

Ten westen van de Andes liggen Peru en Chili. Ten oosten liggen lagere gebergten als de Yungas en een aantal valleien. De Yungas hebben een subtropisch klimaat. Er valt veel regen en het gebied is erg vruchtbaar en groen. De gebergten zijn wel instabiel waardoor het moeilijk en kostbaar is om wegen aan te leggen en te onderhouden. Bij iedere regentijd zijn er weer aardverschuivingen en ontstaat er veel hinder voor het transport van mensen en goederen. Ook zijn de wegen kronkelig en komen er regelmatig fatale ongelukken voor waarbij auto’s, bussen en vrachtwagens in een ravijn storten.

Het oosten en noorden van het land is laaggelegen en glooiend tot vlak. De vegetatie varieert in met name de departementen Pando en het noorden van La Paz is er tropisch regenwoud. Bolivia staat bekend om zijn duurzame exploitatie van het regenwoud. Het hout dat wordt gekapt wordt ook steeds meer in Bolivia zelf verwerkt tot meer hoogwaardige producten als kozijnen, houten vloerdelen en parket. In Beni is sprake van extensieve veeteelt en kleinschalige landbouw. Grote delen van Beni lopen jaarlijks in de regentijd onder water en daardoor leent het gebied zich niet voor permanente bebouwing of gewassen. Bij overstromingen leidt men de dieren naar hogere gronden, maar soms lukt dat niet op tijd. Dan sterven grote aantallen dieren door verdrinking. In Santa Cruz treft men veel grootschalige landbouwactiviteit aan. De uitgestrekte vlakten, de warmte en de regenval zijn geschikt voor het verbouwen van soja, suikerriet en rijst.

In het zuidoosten van het land kom je in een savannegebied, de Chaco. Dit grenst aan Argentinië en Paraguay. Het is een droog gebied, maar een deel van de Chaco wordt doorstroomd door de Paraguay rivier die zijn water van elders krijgt. In het zuiden van Bolivia is sprake van een droog klimaat met lokaal grote verschillen in neerslag. Deze verschillen worden veroorzaakt door de ligging van de bergruggen. In Tarija, het zuidelijkste departement, wordt steeds meer wijn verbouwd. Het zijn de hoogst groeiende wijnstokken ter wereld. Men zegt dat de wijn een geneeskrachtige werking heeft omdat het door de hoogte veel antioxidant bevat. Ook in het zuiden, maar dan richting Chili, ligt een bijzonder gebied met een groot zoutmeer (het Salar de Uyuni), vulkanen, lagunes en prachtige gebergten.

U bevindt zich hier: Home Over Bolivia Natuur en klimaat

stichting bolivia logo grij

  1. Voornaam(*)
    Voer aub uw voornaam in.
  2. Achternaam(*)
    Voer aub uw Achternaam in.
  3. E-mailadres(*)
    Vul uw e-mailadres in.

Nieuwsbrief inschrijving

Vul in het linker formulier uw gegevens in en u ontvangt de nieuwsbrief.

Contactgegevens

Stichting Op de Hoogte van Bolivia

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 32157642

Rabobank: NL88 RABO 0152307192