Bolivia

Bolivia is het land van de vele klimaten, landschappen en volken. Het meest bekend is misschien wel de Altiplano van Bolivia, de hoogvlakte op 4000 meter boven zeeniveau, met hoge bergtoppen tegen een ijle diepblauwe lucht. De inheemse bevolking loopt er vaak nog in traditionele dracht: de vrouwen met een bolhoed en een aantal rokken over elkaar, de mannen met hun mutsen met oorkleppen en hun poncho’s. Bolivia is natuurlijk meer dan de Andesregio, maar deze streek speelt wel de belangrijkste rol in de levens van de personen uit dit boek. Daarom wordt daar in deze beschrijving iets meer op ingegaan dan op de rest van het land.

Algemene gegevens

Bolivia is centraal gelegen in Zuid-Amerika. Het is omringd door Brazilië, Paraguay, Argentinië, Chili en Peru en heeft dus geen eigen verbinding met de oceaan. Het land is bijna 27 keer zo groot als Nederland. Er wonen nog geen 9 miljoen mensen en van hen woont ongeveer de helft in enkele grote steden. In de Andesregio liggen de steden La Paz, El Alto, Oruru en Potosí met gezamenlijk ongeveer 2,5 miljoen inwoners. Wat lager liggen de steden Sucre, Cochabamba en Tarija met samen ongeveer één miljoen inwoners. Tenslotte liggen in het tropische laagland nog enkele steden waarvan Santa Cruz met één miljoen inwoners de grootste is. Vooral de steden El Alto en Santa Cruz zijn de afgelopen decennia explosief gegroeid door migratie vanaf het platteland. De rest van de bevolking woont in kleinere steden en dorpen of verspreid op het platteland.

Bevolking

Ongeveer 60% van de 8,7 miljoen inwoners in Bolivia is van inheemse afkomst. Hoewel er in totaal 32 verschillende inheemse volken zijn, zijn de Aymara’s en Quechua’s die in de hooglanden wonen veruit in de meerderheid. De Aymara’s, circa 2 miljoen, wonen in het noordwesten in het departement La Paz en rond het Titicacameer. De Quechua’s, circa 2,5 miljoen, wonen verspreid over de rest van het Andesgebied. Hoewel de inheemse bevolking in de meerderheid is, golden ze tot voor kort als tweederangs burgers. Recente ontwikkelingen zijn echter dat de inheemse bevolking meer stem krijgt in de politiek en in de maatschappij als geheel. Het land is rijk aan vele inheemse talen maar de voertaal is Spaans.

Natuur en klimaat

De natuur en het klimaat in Bolivia zijn sterk met elkaar verbonden. De hoogte en de ligging van de verschillende streken zijn erg bepalend voor de temperatuur, de neerslag en de flora en fauna. Het Andesgebergte loopt van noord naar zuid dwars door Bolivia heen. Het bestaat uit twee evenwijdig lopende ketens met daartussen het Tititicameer in het noorden van Bolivia en de hoogvlakte in het midden en zuiden van Bolivia.

Geschiedenis van Bolivia

Lang voordat Bolivia een staat was werd het land al bewoond. Ongeveer 7000 jaar geleden begonnen volken de centrale Andes te bewonen. Ze teelden aardappels, bonen, granen als quinua en maïs, fruitbomen en coca. Ook fokten ze kameelachtigen als lama’s en alpaca’s. Een alpaca lijkt op een lama maar is kleiner en heeft veel meer wol die ook nog van betere kwaliteit is. De streek rond het Titicacameer profiteerde bovendien van de visrijkdom die het meer bezat. Zo kon men de bevolking onderhouden en stichtte men geleidelijk aan dorpen en steden.

Boeken en artikelen over Bolivia

Hier vindt u een overzicht van boeken met informatie over Bolivia en in het bijzonder over het Andesgebied. Mist u een boek in de lijst? We zijn erg benieuwd van u te horen! Via deze pagina kunt u contact met ons opnemen.

U bevindt zich hier: Home Over Bolivia

stichting bolivia logo grij

  1. Voornaam(*)
    Voer aub uw voornaam in.
  2. Achternaam(*)
    Voer aub uw Achternaam in.
  3. E-mailadres(*)
    Vul uw e-mailadres in.

Nieuwsbrief inschrijving

Vul in het linker formulier uw gegevens in en u ontvangt de nieuwsbrief.

Contactgegevens

Stichting Op de Hoogte van Bolivia

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 32157642

Rabobank: NL88 RABO 0152307192